Pop Up: V Center Rog prihaja začasna trajnostna trgovina slovenskih modnih oblikovalk in umetnic
Pop Up: V Center Rog prihaja začasna trajnostna trgovina slovenskih modnih oblikovalk in umetnic

Pop Up: V Center Rog prihaja začasna trajnostna trgovina slovenskih modnih oblikovalk in umetnic

Slovenske modne oblikovalke in umetnice v soboto, 1. junija, ob 12. uri vabijo na otvoritev enomesečne trajnostne trgovine Perunika pop-up. V skupni začasni prostor v Centru Rog v Ljubljani so se zbrale rokodelke, oblikovalke modnih in lifestyle kosov, ki ustvarjajo kakovostne ročno oblikovane izdelke iz recikliranih, ponovno uporabljenih in ekoloških materialov. Predstavljamo vam vseh 9 umetnic, katerih dela bodo v trajnostni trgovini na voljo vse do 29. junija.

Morja Zala

Zala Hrastar je kreativna predelovalka ljubljenih oblačil in tekstila, ki s svojimi kreacijami širi živahnost in toplino v spoštovanju do materiala, okolja in ljudi. Pod znamko Morja oblikuje ročno izdelane unikate v harmoniji vzorcev, ki nosijo zgodbe preteklosti in ustvarja nove spomine v sedanjosti. Z nakupom teh izdelkov podpiramo odgovornejše nakupovanje, skrbimo, da tekstilni materiali krožijo v lokalni skupnosti in spodbujamo ohranjanje rokodelske tradicije pri mladih.

Destilator

Maja Modrijan je trajnostna oblikovalka, ki se je Peruniki pridružila med prvimi. Z oblikovanjem se ukvarja že več kot 20 let, v zadnjih 15 letih se je popolnoma osredotočila na reciklažo ter oblikovanje z naravnimi materiali. Delovala je samostojno, v tandemu ter v oblikovalskem timu, od 2016 pa deluje pod lastno blagovno znamko Destilator. V pop-up trgovinici bomo lahko poizkusili njene Walk the talk čevlje iz starih hlač in drugih zavrženih tekstilij in si izbrali svojo Volilno denarnico ali Pisemsko mapo ter etui iz odrabljenih reklamnih panojev ter odrezkov tovornjakarskih cerad.

Mojca Senegačnik

Akademska slikarka Mojca Senegačnik ustvarja ročna umetniška dela, skozi katera polemizira z družbenimi miti o vlogi in vrednosti umetnosti v sodobni družbi. Z rdečim sukancem veze po slikarskem platnu, ki bo, nekoč v prihodnosti, obešeno na steni, kot so bili nekoč v preteklosti, na kuhinjskih stenah naših prednic obešeni prtiči s poučnimi nasveti, pregovori, življenjskimi nauki. Poleg kolažev in del z vezenjem na slikarskem platnu izdeluje tudi vezene broške iz filca in tobačnice. Vedno pa je rdeča nit – ljubezen!

Karmina collection

Za znamko Karmina stoji modna oblikovalka Teja Kodre, ki je tudi ena od pobudnic pop-up trgovine. S konceptom kapsulne garderobe Karmina omogoča strankam, da zgradijo funkcionalno in prilagodljivo garderobo, ki ne sledi le trenutnim modnim trendom, ampak je tudi dolgotrajna in večnamenska. Izdelava oblačil po meri pomeni, da so vsi kosi prilagojeni posameznikovim meram in željam, kar zagotavlja odlično prileganje in zadovoljstvo pri nošenju. Znamka se osredotoča tudi na izbiro visokokakovostnih in trajnostnih materialov, ki so prijazni do okolja in zagotavljajo dolgo življenjsko dobo oblačil. S tem pristopom prispeva k zmanjšanju okoljskega odtisa in spodbuja odgovorno potrošnjo.

Fabrica

Anamari Hrup, akademska slikarka in oblikovalka nakita, pod znamko Fabrica ustvarja ročno oblikovan nakit iz vintage svile in tradicionalnih avtentičnih vezenin. S ponovno uporabo retro tkanin, kot so prti z vezeninami ter svilene kravate, ustvarja nakit v vintage slogu, saj si tudi v praksi želi živeti čimbolj trajnostno ter s svojo ustvarjalnostjo spodbujati k takšnemu razmišljanju tudi druge. Kot slikarka to vizijo uresničuje skozi serijo slik, ilustracij in grafik, ki jih navdihujeta narava in družba ter njeno delovanje v družbenem ekološko-umetniškem projektu Zavržene rastline. Njena slikarska dela so v številnih zasebnih in javnih zbirkah, njeno delo je reproducirano na enem od del Evropske književnosti iz zbirke Kondor in je prejemnica vrste nagrad in priznanj s področja umetnosti in kulture.

Vita Ivčič

Mednarodno nagrajena slovenska oblikovalka, katere izdelki težijo k trajnostnostnemu pristopu. Vita Ivčič je leta 2017 je prejela nagrado za najbolj inovativno in eksperimentalno kolekcijo na tekmovanju Mittelmoda v okviru Milanskega tedna mode. Njeni izdelki so narejeni ročno ali proizvedeni v omejenih izdajah lokalno v Sloveniji in Italiji. Pri delu uporablja izključno naravne materiale kot so lan, bombaž, svila, volna. Modni kosi so prepoznavni po cvetličnih potiskih, ki jih oblikuje s pomočjo naravnega botaničega tiska. Oblikovalko navdihujejo rože in rožno, narava in tradicionalni naravni materiali ter tehnike izdelave blaga.

Kresna Dara

Kresna Dara Valečič je študentka varstvene biologije v Kopru in velika ljubiteljica volne. Njena rokodelska zgodba se je začela, ko je iz čiste radovednosti začela kvačkati, nato pa je nadaljevala s pletenjem. Pri obeh tehnikah jo zanima predvsem intuitivna izdelava izdelkov, brez pomoči vzorcev. Zaradi velikega spoštovanja do narave in želje po vse bolj trajnostnem ustvarjanju je pri svojem delu začela raziskovati izvor in načine nastanka preje, ki jo uporablja. To jo je pripeljalo do ročnega predenja volne. Prede predvsem volno posebnih tekstur imenovano »art yarn«, pri čemer kombinira vlakna različnih vrst volne. Pomembno se ji zdi, da se stare rokodelske veščine, kot je preja volne, obujajo in približajo tudi mlajšim generacijam, saj so pomemben del ljudskega izročila.

MK GLINA

Kristina Matičič se je z glino srečala v delavnici Ines Kovačič, tik nad Ljubljanico v starem Fužinskem mlinu. Željo, da bi se naučila oblikovanja gline na lončarskem vretenu, he začutila že v srednji šoli, leta 2019 pa si jo naposled tudi uresničila. Po številnih življenjskih preizkušnjah je glina postala njena zdravilka, učiteljica in vodnica. To transformacijsko moč je čutiti tudi v njenih delih in sicer pod znamko MK GLINA ustvarja skodelice s čudovitimi sporočili, vazice in prikupne kipce, ki sežejo naravnost v srce.

Fi by Gaja

Gaja Hanzel je modna in grafična oblikovalka, ki ljubi svetlobo, živali in svobodo. Po izobrazbi je oblikovalka tekstilij in oblačil ter inženirka grafike. Od leta 2019 pod znamko Fi by Gaja oblikuje trajnostne modne dodatke, predvsem torbe. Želi prispevati k rešitvam za boljšo, okolju prijaznejšo prihodnost, zato oblikuje in izdelujem torbe po načelih počasne in etične mode.

Foto: Instagram (@vitaivicic; @perunika_popup; @fibygaja)

Naloži več
Zapri