6 najboljših filmov, nagrajenih z oskarjem, ki ste jih morda pozabili
6 najboljših filmov, nagrajenih z oskarjem, ki ste jih morda pozabili

6 najboljših filmov, nagrajenih z
oskarjem, ki ste jih morda pozabili

Zadnje čase se vse vrti okoli oskarjev. Trudimo se, da bi si ogledali vse nominirane filme in dali svoje napovedi, preden bo slovesnost 10. marca. Oskarji se podeljujejo že 94 let, kar pomeni prav toliko nagrajenih filmov. Nekatere se še vedno spominjamo, nekatere filme nagrajene z oskarji pa pozabimo. Danes vam jih predstavljamo natanko šest, ki se nam zdijo odlični še danes.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

All About Eve

Ne dvomimo, da bi film All About Eve prejel oskarja, če bi bil predvajan danes. Film je leta 1951 domov odnesel zlati kipec za najboljši film in je eden boljših filmov tistega desetletja. Dandanes v krogih ljubiteljev filma velja za velik dosežek. Film, ki ga je napisal in režiral Joseph L. Mankiewicz, spremlja broadwaysko igralko Margo Channing in njen krog prijateljev, v katere se infiltrira njena znanstvenica Eve. Je mlada igralka, ki jo najamejo kot Margoino zamenjavo, a kmalu postane jasno, da Eve le ni tako nedolžna in sladka, kot se zdi, Margo pa se vse težje sprijazni s staranjem in dejstvom, da jo bo nekega dne zamenjala mlajša igralka.

V filmu je znan stavek Fasten your seatbelts, it’s going to a bumpy night, ki ga je izrekla slavna Bette Davis. Igrala je Margo in film je tako dober predvsem zaradi nje. Davisova je bila ena redkih igralk zlate dobe Hollywooda, ki si je upala igrati nepopolne in kompleksne ženske. All About Eve je bil tisti večer leta 1951 razglašen za najboljši film, a še danes je šokantno, da Davisova ni bila razglašena za najboljšo igralko.

zaboravljeni oskarovski filmovi

The Apartment

Ko že govorimo o zlati dobi Hollywooda, moramo omeniti enega najbolj cenjenih režiserjev tiste dobe – to je Billy Wilder. Prav njegov film The Apartment je leta 1961 dobil oskarja. Romantična komedija spremlja C.C. Baxterja, zavarovalniškega delavca, ki poskuša napredovati v podjetju tako, da direktorjem dovoli uporabo svojega stanovanja, da tja pripeljejo svoje ljubice. Ko pa vanj vstopi mladi Fran Kubelik, se stvari zapletejo.

Stanovanje je očarljiva komedija, ki jo sestavljajo njeni igralci. V glavnih vlogah sta nastopila legendarna Jack Lemmon in Shirley McLaine, katerih kemija v filmu je nepogrešljiva. Dodajte temu pameten in duhovit dialog ter tisti pridih starih filmov in dobili boste zmagovalno kombinacijo.

zaboravljeni oskarovski filmovi

Terms of Endearment

Še en film s Shirley McLaine v glavni vlogi, Terms of Endearment, je prejel oskarja leta 1984. Poleg nagrade za najboljši film je prejel tudi nagrado za najboljšega režiserja (James L. Brooks), najboljši prirejeni scenarij, najboljšo igralko za Shirley McLaine in najboljšega stranskega igralca (Jack Nicholson). Vidimo, da je Terms of Endearment prevladoval na podelitvi oskarjev leta 1984, danes pa je redko omenjen. Film spremlja mamo in hčer Auroro (McLaine) in Emmo (Debra Winger), ki več let zase poskušata najti ljubezen in srečo. Aurora ima težak značaj in težko izkazuje ljubezen, a se odpre, ko sreča soseda Garretta.

Terms of Endearment dejansko prikazuje, kako različni ljudje izkazujejo ljubezen na različne načine. Težko bi si predstavljali, da bi tak film danes dobil oskarja, a je odličen in si ne zasluži pozabe.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

Crash

Eden najbolj šokantnih dobitnikov oskarja za najboljši film je Crash, ki je nagrado prejel leta 2005. Že takrat je njegova zmaga šokirala javnost, danes pa je na vrhu lestvice najbolj nepričakovanih zmagovalcev. Crash je neodvisen film, ki je v blagajnah zaslužil veliko manj kot drugi nominirani filmi in tisto leto ni bil nominiran niti za zlati globus. Gre za film, ki spremlja več zgodb v Los Angelesu v obdobju 36 ur. Življenja likov se prepletajo v zgodbah o rasi, izgubi in odrešitvi.

Danes Crash velja za najslabšega dobitnika oskarja za najboljši film v zgodovini, vendar je film kakovostna raziskava rasizma, na katerega bi danes zagotovo gledali drugače. Tistega leta 2005 je bil favorit Ang Leejeva Brokeback Mountain, odličen film, ki se ga spominjamo še danes. O Crashu se že takrat preprosto ni govorilo.

zaboravljeni oskarovski filmovi

The Artist

Črno-beli nemi film je leta 2012 prejel oskarja za najboljši film. The Artist v režiji Michela Hazanaviciusa spremlja zvezdo nemih filmov Georgea, ki sreča plesalko Peppy Miller in se vanj zaljubi. So pa na prehodu iz nemega filma v zvočni film, kar drastično spremenili njihova življenja in s tem njihovo dinamiko. Medtem ko se Peppy v novi filmski dobi vzpenja čim višje, se George prav muči.

The Artist je čudovito poustvaril obdobje nemega filma, pa naj gre za odlične igralce, črno-belo fotografijo, scenografijo ali lokacije. Film je bil ob izidu uspešnica, saj je bil popolnoma drugačen od vseh ostalih, poleg oskarja za najboljši film pa je dobil še tistega za najboljšega igralca (Jean Dujardin).

zaboravljeni oskarovski filmovi

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Dramedija Birdman je izšla pred desetimi leti in je še vedno sveža v naših mislih. A ko pogledamo zadnjih nekaj oskarjevcev, je ta morda kar malo pozabljena. Nagrado je dobil leta 2015, kar na tej podelitvi ni bilo presenečenje. Režiral ga je Alejandro G. Iñárritu, ki je dobil tudi oskarja za režijo (še enega je dobil leto pozneje za Povratnika). Film spremlja prekaljenega igralca (Michael Keaton), ki je zaslovel z vlogo superjunaka Birdmana. Zdaj poskuša oživiti svojo kariero s pisanjem, režijo in igranjem v svoji lastni predstavi na Broadwayu.

Poleg Keatona v filmu igrata še Emma Stone in Edward Norton, vsi trije pa so bili nominirani v igralskih kategorijah. Birdman je zanimiv film, ki ga slavi predvsem tehnika snemanja. Film je namreč posnet tako, da se zdi, da je vse skupaj en neprekinjen kader. Za to so bili uporabljeni triki in iluzije, večina prizorov pa je dolgih 10, 15 minut, kar je za film redkost.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri