Nerazvpiti, a odlični filmi, ki ste jih morda zamudili
Nerazvpiti, a odlični filmi, ki ste jih morda zamudili

Nerazvpiti, a odlični filmi, ki
ste jih morda zamudili

Poleg z oskarjem nagrajenih in očitnih favoritov občinstva smo imeli v zadnjih letih priložnost videti kar nekaj zabavnih, zanimivih, ganljivih in preprosto odličnih filmov, o katerih nismo veliko slišali. Ozrli smo nazaj in izbrali nekaj takih, ki so bili v zadnjih nekaj letih prava osvežitev in za katere obstaja velika verjetnost, da si jih sploh še niste ogledali.

The Assistant

Mlada ameriška igralka Julia Garner je navdušila z igro v drami, ki deluje tako okrutno, da že prodira v žanr grozljivk. Garnerjeva igra Jane, preobremenjeno pomočnico velikega filmskega producenta, ki zlorablja svojo moč in položaj za izkoriščanje žensk (moški ni ne viden ne poimenovan, a so primerjave s Harveyjem Weinsteinom precej očitne). Gre za film, ki vam bo ostal v spominu še dolgo po odjavni špici.

Sleeping With Other People

Vsi, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem odličnih sodobnih rom-comov, so zamudili ta absolutni dragulj iz leta 2015. Alison Brie in Jason Sudeikis igrata par, ki sta imela razmerje za eno noč pred več kot desetletjem. Ko se znova srečata, poskušata prebroditi svoje težave glede seksa. To je očarljiv, seksi (očitno) in razposajeno smešen film, ki je hkrati tudi romantičen – točno tak, kot bi morale biti vse prave romantične komedije.

What do We See When We Look At The Sky

Zagotovo so med vami tudi ljubitelji evropske kinematografije in prav ta gruzijski film je prejšnjo jesen navdušil občinstvo. Stvaritev Alexandre Koberidze izstopa iz množice zaradi svoje estetike in kompleksnosti likov. Zgodba je postavljena v gruzijsko mesto Kutaisi, v poletje, v katerem je vse v znamenju svetovnega prvenstva.

V takšnem vzdušju se po nenavadnem spletu okoliščin srečata farmacevtka Lisa in nogometaš Giorgi, ki se po klasičnem ‘meet-cute’ srečanju dogovorita za zmenek. Njune načrte pa spremeni majhna poteza magičnega realizma, zaradi katerega se spremenita v povsem nova človeka, z drugačnima identitetama, zaradi česar se več ne prepoznata.

Bad Education

S črno komedijo so nedelje vedno še bolj sproščene. Leta 2020 je en takih filmov pritegnil veliko pozornosti, a se mu kljub temu ni uspelo uvrstiti na sezname najbolj vznemirljivih filmskih novosti. Gre za Bad Education, ki je bil predvajan na HBO GO in v katerem igrata Hugh Jackman ter oskarjevka Allison Janney.

Film je popolnoma bizaren, a temelji na resnični zgodbi o eni največjih prevar v javnih šolah v Ameriki. Vse se vrti okoli Franka Tassoneja (Jackman), ekscentričnega nadzornika šole, ki jo upravlja povsem samosvoje. Po nepričakovanih dogodkih mora v rekordnem času izdelati načrt, kako prikriti neupravičene stroške ter poneverbe in pranje denarja na veliko, da bi se rešil.

And Then We Danced

Gruzijska produkcija v zadnjih nekaj letih resnično blesti, zato je na tem seznamu še en njihov film. Gre za zgodbo o identiteti in osveščenju le-te v fantastični igralski izvedbi Levana Gelbakhianija.

Film spremlja plesalca in njegovega partnerja, ki sta leta in leta trenirala, da bi dobila zaslužen angažma in mesto v Nacionalnem gruzijskem ansamblu. Toda ko v zgodbo vstopi nov plesalec, Merab, naš glavni protagonist izgubi fokus, zagrabi ga neprekosljiva tekmovalnost, a tudi romantični vzgibi, zaradi katerih bi lahko izgubil vse.

Official Secrets

V filmu, ki je nekoliko bolj slaven od ostalih s seznama, a še vedno premalo priljubljen med gledalci, nastopajo Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Ralph Fiennes in drugi slavni igralci.

Gre za politično dramo, ki temelji na resničnih dogodkih, o Katherine Gun (Knightley), ženski, ki jo spremljamo v letu 2003, v času pred vojno v Iraku, ko dobi informacijo, ki je ne more kar tako spustiti iz rok. Gun se odloči ukrepati in izda zaupne skrivnosti o nezakonitih vohunskih operacijah, ki jih je nameravala izvesti njena vlada. V tistem trenutku se njeno življenje povsem spremeni.

Wild Rose

Jessie Buckley je končno prejela težko pričakovano nominacijo za oskarja za vlogo v filmu The Lost Daughter, v katerem poleg Olivie Colman igra glavno junakinjo Ledo v mladih letih. Če pa želite videti Buckleyjevo v eni njenih najboljših vlog, si oglejte Wild Rose.

Drama z elementi humorja spremlja Rose Lynn Harlan, mladenko iz Škotske, ki je bila šele pred kratkim izpuščena iz zapora in se poskuša vrniti v normalno življenje. Usklajuje delo in otroke, hkrati pa želi uresničiti svoje sanje o karieri glasbene zvezde, natančneje zvezde country glasbe. Ko končno dobi priložnost v Nashvillu, se Rose odpravi na pustolovščino, ki bo spremenila njen pogled na življenje.

The Nightgale

The Nightingale

Za tiste, ki imate raje trilerje, drame in nekoliko temnejše žanre ‒ tu je The Nightingale, filmsko presenečenje iz leta 2019. Igralsko zasedbo med drugim sestavljajo Aisling Franciosi, Sam Claflin, Damon Herriman in Bakali Ganambar, režiserka in scenaristka pa je Jennifer Kent. Dogajanje se vrti okoli Claire, mlade obsojenke, izgnane v Avstralijo, ki živi z majhnim dojenčkom in možem, njihovo življenje pa pravzaprav ves čas vodi britanski častnik in kolonialist Hawkins (Claflin).

Po tragičnem razpletu dogodkov in neverjetno nasilni epizodi, v kateri Claire zaradi Hawkinsa izgubi vse, kar je v življenju vredno, se poda na maščevalno misijo, kjer sreča Billyja, moškega, ki ga je prav tako zaznamovala travma.

Plus One

Za konec pa romantična komedija, ki je morda še niste videli, a je po ocenah občinstva njihov favorit! Mnogi jo brez sramu imenujejo za eno najboljših indie komedij zadnjih nekaj let, s fantastično igralsko zasedbo, polno nepričakovane kemije. Zgodba spremlja dolgoletna prijatelja Alice (Maya Erskine) in Bena (Jack Quaid) – bliža se njun trideseti rojstni dan, do takrat pa je treba nekako preživeti dolgo sezono porok.

Alice se utrne je fantastična ideja, da bi lahko šla na vseh deset porok skupaj, in sicer kot spremljevalca drug drugemu. Pričakovano začneta razvijati drugačna čustva, a čeprav gre za znano zgodbo, je film zaradi dinamike glavnih igralcev nepopisno očarljiv.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri