Evrovizija 2024 – naredili smo kratek vodič, tukaj so vse podrobnosti in tudi kdo so največji konkurenti. Je med njimi tudi Raiven?
Evrovizija 2024 – naredili smo kratek vodič, tukaj so vse podrobnosti in tudi kdo so največji konkurenti. Je med njimi tudi Raiven?

Evrovizija 2024 – naredili smo kratek vodič, tukaj so vse podrobnosti in tudi kdo so največji konkurenti. Je med njimi tudi Raiven?

Odštevamo dneve do letošnjega Eurosonga. To edinstveno glasbeno tekmovanje evropskih držav (razen Izraela in Avstralije) ima svoje zveste oboževalce, ki komaj čakajo na polfinalne in finalne večere. Prav za vse zveste oboževalce, pa tudi vse tiste, ki so še popolni začetniki Evrovizijskega tekmovanja, smo pripravili mali vodnik za Eurosong 2024. leta. V nadaljevanju prinašamo vse podrobnosti letošnje izdaje kot tudi najboljših pet predstavnikov, ki imajo največje možnosti za zmago.

Vse podrobnosti

Eurosong 2024 bo potekal od 7. do 11. maja na Švedskem. Dva polfinalna večera sta razdeljena tako, da je en 7. maja, drugi 9. in veliko finale 11. maja. Švedska je to leto gostiteljica zaradi pretekle zmage njihove predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo. S tem je Loreen postala prva ženska in druga oseba v zgodovini, ki je Eurosong osvojila dvakrat. Samo spomnimo, da je prvo zmago slavila leta 2011 s hit uspešnico Euphoria.

Največji tekmeci po mnenju stavnic

Že nekaj časa je znano, da vsi predstavniki držav iz leta v leto prinesejo nekaj novega in izvirnega. Ni tekmovanja s toliko različnimi glasbenimi slogi, zvrstmi in značaji kot Pesem Evrovizije. Kot se to običajno zgodi, stavnice napovedujejo tudi, kdo ima največ možnosti za zmago, glasbene lestvice v Evropi pa so pogosto polne skladb predstavnikov. Dolgo časa je prvo mesto na stavnicah držal hrvaški predstavnik Baby Lasagna s pesmijo Rim Tim Tagi Dim, ki je razveselila oboževalce, pred kratkim pa ga je s tega prestola umaknil Švicar Nemo s pesmijo The Code.

Čeprav stavnicam ni treba natančno pokazati, kdo bo na koncu zmagal (saj ne pozabite, da glasujejo tudi posamezne države), imajo še vedno večino časa prav. Zato prinašamo prvih pet tekmovalcev na stavnicah, ki bodo verjetno zmagali na Pesmi Evrovizije.

Baby Lasagna

Švica

Prvo mesto drži švicarski predstavnik Nemo s pesmijo v angleškem jeziku – The Code. Pesem ima na uradnem YouTube kanalu Pesmi Evrovizije več kot tri milijone ogledov in je popolna pesem za tekmovanje. Ima energičen utrip, nalezljivo melodijo, besedilo pa govori o iskanju samega sebe. Eurosong zadnje čase naravnost obožuje takšne skladbe in še bolj ekscentričen stil. Nemo je točno tak. Je eden tistih, ki izstopajo že samo po videzu in verjamemo, da bo energična pesem pospremljena tudi z enako izvedbo.

Hrvaška

Marko Purišić, ki ga Evropa pozna kot Baby Lasagna, ima resnično edinstveno zgodbo o uvrstitvi na oder Evrovizije. Možno je, da za njegovo ime še niste slišali, saj kljub temu, da je nadarjen glasbenik, svojega talenta ni usmeril v petje, temveč v pisanje besedil in produciranje. Bil je pravzaprav rezerva na Dori in ko je morala Zsa Zsa izpasti in je on prevzel vodenje, je bilo jasno, da bo hrvaški predstavnik. S pesmijo Rim Tim Tagi Dim se je zapisal tudi na evropske glasbene lestvice in dokler ga Nemo ni prehitel, je držal prvo mesto na stavnicah.

Baby Lasagna ima tisto nekaj. Pesem govori o odhodu iz vasi in iskanju boljše prihodnosti v velemestu, spremljajo pa jo močni udarci ter metalski podtoni. Njegov velik navdih je Rammstein, kar lahko slišite tudi v pesmi. Poleg privlačne melodije, ki na prvi pogled zveni smešno, a ima globoko sporočilo. Baby Lasagna ima svojstven stil in izvedbo, ki zagotovo podžge Evrovizijsko občinstvo.

Nizozemska

Ko je Nizozemska prvič nastopila s svojim predstavnikom, smo mislili, da bo to največja konkurenca hrvaškemu Baby Lasagni. Gre za reperja in pevca Joosta in njegovo privlačno pesem Europapa. Pesem je ena najbolj gledanih na Youtubu in je številka ena v njegovi rodni Nizozemski, pa tudi v Belgiji. Podobno kot Rim Tim Tagi Dim je tudi pri Europapi iskanje boljše prihodnosti zase in potovanje po Evropi. Joost se je s petega mesta na stavnicah povzpel na tretje, zato ne dvomimo, da obstaja možnost, da se povzpne še višje in da ima velike možnosti za zmago.

Italija

Sanremski festival je italijanska verzija Melodij morja in sonca in jo spremljajo številni tudi izven Italije. Letošnja zmagovalka je mlada Angelina Mango s pesmijo v italijanščini – La Noia. Trenutno zaseda četrto mesto na stavnicah, potem ko jo je prehitel Joost. Njena pesem La Noia je takoj postala uspešnica, Angelina pa je prva ženska v 10 letih, ki je zmagala na San Remu. Pesem je svojo popularnost našla tudi na TikToku, Angelina pa je kljub četrtemu mestu velika konkurentka ostalim.

Ukrajina

Mislimo, da bi se mnogi strinjali, da je Ukrajina ena najboljših držav, ko gre za Pesem Evrovizije. Zmagali so že trikrat, letos pa so njihovi predstavniki na stavnicah na petem mestu. Gre za alyoni alyoni in Jerry Heil, ki pojeta pesem Teresa & Maria. Pesem opisujejo kot pesem upanja, ki povezuje Mater Terezijo in Devico Marijo, ki simbolizirata usmiljenje in ljubezen.

Slovenija

Kje pa se na stavnicah nahaja Slovenija? Odlična Raiven s pesmijo Veronika, ki jo bo zapela v slovenskem jeziku, je trenutno na 19. mestu, med skupno 37 državami. Kar po svoje niti ni tako slaba napoved, vse pa se lahko še drastično spremeni, kot smo že vajeni iz preteklih tekmovanj. Strastna pesem Veronika govori o Veroniki Deseniški – glavni junakinji 600 let stare nesrečne ljubezenske zgodbe. Raiven je sicer poznana kot prava glasbena alkimistka, ki harmonično združuje svetova popa in opere. Svojo umetniško vsestranskost izkazuje kot mezzosopranistka, avtorica besedil in glasbe ter kot harfistka. Mi bomo vsekakor držali pesti za najboljšo uvrstitev!

Foto: Martina Movrić, Matevž Kocjan, David Lotrič Banović, Tjaša Barbo

Naloži več
Zapri