Seznam modnih napak, ki jih delamo vsi – čas je, da jim naredimo konec
Seznam modnih napak, ki jih delamo vsi – čas je, da jim naredimo konec

Seznam modnih napak, ki jih delamo vsi –
čas je, da jim naredimo konec

Za vstop v leto 2024 smo v članku prevzeli vlogo modnih svetovalcev, se poglobili in za vas poiskali modne napake, ki jih delamo skoraj vsi. Ne vemo za vas, ampak modna ozaveščenost je ena od naših novoletnih zaobljub. Od skrbi za oblačila in njihovo kakovost do shranjevanja. Kako poskrbeti, da bodo oblačila čim bolj kakovostna in obstojna ter kako se izogniti najpogostejšim modnim napakam, izveste v nadaljevanju.

Oglejte si nove plašče in blazerje

V zadnjih mesecih je marsikdo v svojo zbirko dodal nov zimski plašč, a morda dela veliko modno napako, ne da bi se tega zavedal. Skoraj vsak zimski plašč in celo nekateri blazerji imajo šiv na tako imenovanem repu ali hrbtu. Prav tako pogosto so sami žepi zaradi varnosti našiti. Celotna ideja je, da po nakupu s pomočjo škarij zašijemo šive na repu plašča in na žepih. Če gre za blazer ali jakno, se izogibajte rezanju šivov na žepih, saj v tem primeru blazer hitreje izgubi obliko in prvoten videz.

Pazite na kovinsko zadrgo

Ste že kdaj opazili majhne luknje in poškodbe na oblačilih po pranju? Verjetno ste krivili modno znamko in njihovo slabo kakovost. Čeprav obstaja možnost, da so oblačila sama po sebi nekakovostna in bolj nagnjena k uničenju, ste lahko glavni krivec še vedno vi. Ko perete oblačila s kovinsko zadrgo, kot so trenirke ali kavbojke, vedno popolnoma zaprite zadrgo, da preprečite poškodbe preostalih oblačil.

Ste preverili etiketo?

Vedno preučite etiketo, ki je prišita na oblačilih. Na etiketi boste našli vse pomembne informacije o izdelku, od materiala, iz katerega je izdelan, do načina nege in pranja določenega oblačila. Poleg tega, da bo etiketa obvezna za pravilno pranje in ohranjanje kakovosti oblačil, vam pomaga pri nakupovalnih odločitvah. Če oklevate pri nakupu oblačil ali dvomite o kakovosti, se boste s seznamom materialov na etiketi veliko lažje odločili. Na primer pri nakupu “kvalitetne” pletenine, za katerega boste odšteli več denarja, vedno preverite odstotek kašmirja, volne.

Ali peremo jeans?

Verjamemo, da nekateri vedo za to pravilo, vendar so še vedno tisti, ki jim bo informacija veliko pomenila. Jeans kosi niso namenjeni rednemu in pogostemu pranju. Strokovnjaki svetujejo pranje džinsa šele po 10 uporabah (pri nizkih temperaturah), seveda če ni vidnih madežev. Razlog za to je, da želimo denim čim dlje ohraniti kakovost in enako pranje.

Kako obesiti pletenine?

Da bi vaše pletenine ostale kakovostne in večne, morate biti še posebej previdni pri pranju in sušenju. Pletenine imajo značilnost hitrega raztezanja in krčenja, zato so pri vzdrževanju prava mala primadona. Pletenino vedno perite na posebni nastavitvi za volno ali na nizki temperaturi, pri sušenju pa je nikoli ne dajte v sušilni stroj. Sveže oprane pletenine ne smemo obešati na obešalnik, sicer se raztegne, temveč je treba volno položiti na ravno površino. Prav tako pletenino po sušenju ne odlagajte na obešalnik, ker se bo hitro raztegnila in izgubila obliko.

Naloži več
Zapri