Filmski maraton: Odlični filmi, pod katerimi se podpisujejo režiserke
Filmski maraton: Odlični filmi, pod katerimi se podpisujejo režiserke

Filmski maraton: Odlični filmi, pod
katerimi se podpisujejo režiserke

Na letošnjih že 96. podelitvi filmskih nagrad oskar je zagotovo največje presenečenje odsotnost nominacije Grete Gerwig v kategoriji najboljše režije. Strinjamo se, njen zadnji filmski projekt Barbie je zaznamoval leto za nami in prerasel v pravi kulturni fenomen.

Po drugi strani pa so se oskarji 2021 zapisali v zgodovino, ko gre za nominacije v kategoriji najboljše režije. Akademija je prvič v svojih 93 letih nominirala dve ženski – Emerald Fennell za Promising Young Woman in Chloe Zhao za Nomadland. Drugi naslov istega leta je zmagal tudi v konkurenci za najboljši film, oba pa sta bila tudi na seznamu naših filmskih priporočil.

In ko smo že pri zlatih kipcih, vsekakor velja na seznam dodati še film The Hurt Locker, po zaslugi katerega je Kathryn Bigelow kot prva ženska v zgodovini domov odnesla oskarja v kategoriji najboljše režije.

Poleg omenjenih naslovov prinašamo še sedem filmov s podpisom režiserk, ob katerih bi lahko preživeli sproščen večer.

Clueless

Za kultnim filmom devetdesetih stoji režiserka Amy Heckerling. Gre za sodobno priredbo klasičnega romana Jane Austen Emma iz leta 1815. Ta film ima vse, kar mora vsebovati dobra mladinska komedija: Prijateljstvo. Seks. ljubezen. Omenjeni naslov je eden tistih, h katerim se vedno znova z veseljem vračamo.

Selma

Zgodovinska drama ameriške režiserke Ave DuVernay pripoveduje zgodbo o trimesečnem obdobju leta 1965, ko je dr. Martin Luther King vodil kampanjo za zagotovitev enakih volilnih pravic ne glede na raso. Epski pohod od Selme do Montgomeryja je dosegel vrhunec s predsednikovim podpisom zakona o volilnih pravicah, ki velja za eno najpomembnejših zmag gibanja za državljanske pravice.

Lady Bird

Lady Bird & Little Women

Greta Gerwig velja za eno najbolj nadarjenih režiserk nove generacije in to z razlogom. Čas si lahko krajšamo ob njenih dveh priznanih režijskih dosežkih – veliki drami o odraščanju Lady Bird in novi ekranizaciji romana Little Women.

We Need to Talk About Kevin

Psihološki triler škotske režiserke Lynne Ramsay pripoveduje zgodbo o materi, ki se sooči z dejanji svojega sina, ki trpi za psihičnimi motnjami. Gre za naslov, ki predstavlja pravo malo igralsko bravuro Tilde Swinton. Prav tako je to naslov, ki bo zagotovo razveselil vse ljubitelje tega žanra.

The Diary of a Teenage Girl

Komedijo, ki sledi nenavadnemu ljubezenskemu trikotniku, je režirala ameriška režiserka Mariella Heller. Označen je kot zabaven in pronicljiv, pridobil pa si je tudi naklonjenost filmskih kritikov.

Portrait of a Lady on Fire

Zgodovinska romantična drama francoske režiserke Céline Sciamma pripoveduje o romanci med dvema ženskama s konca 19. stoletja. Režiserka nas popelje v relativno osamo, na samoten otok nedaleč od obale Bretanije, da bi nam povedala reducirano lezbično ljubezensko zgodbo.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri