Teh 10 pesmi nas osrečuje – rezultat znanstvene raziskave
Teh 10 pesmi nas osrečuje – rezultat znanstvene raziskave

Teh 10 pesmi nas osrečuje –
rezultat znanstvene raziskave

Nekatere pesmi samodejno dvigujejo razpoloženje. Ko jih zaslišite po radiu, se je res težko upreti želji, da bi se tudi sami ‘zasukali’. Po zaslugi nizozemskega nevrologa dr. Jacoba Jolija smo dobili odgovor, katerih 10 pesmi bi morali poslušati, če si želimo dvigniti razpoloženje.

Že na začetku bomo izpostavili, da je prvi zaključek, ki ga je dr. Jolij navedel – glasba je subjektivna. Kar bo vašega prijatelja spodbudilo k plesu, bo vas morda pognalo v beg ali pa si boste zamašili ušesa. Ugotovil je, da je vrednotenje glasbe zelo osebno in močno odvisno od družbenega konteksta.

glazba za podizanje raspoloženja
glazba za podizanje raspoloženja

Med raziskavo je prosil udeležence, naj navedejo primere svojih najljubših skladb, nato pa jih je analiziral, da bi našel ponavljajoče se vzorce. Ugotovil je, da so pesmi, ki vzbujajo srečo, nekoliko hitrejše od povprečno hitrih, da so napisane v duru in da govorijo o veselih dogodkih ali pa o popolnih neumnostih.

Dr. Jolij je te dejavnike združil v formulo za čim bolj optimistično pesem in se nato podal v iskanje obstoječih uspešnic, ki ustrezajo njegovi predlogi. In to so:

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

9 9. I Will Survive (Gloria Gaynor)

8. Livin’ on a Prayer (Jon Bon Jovi)

7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)

6. I’m a Believer (The Monkees)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

4. Uptown Girl (Billie Joel)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

2. Dancing Queen (Abba)

1. Don’t Stop Me Now (Queen)

Foto: Pexels

Naloži več
Zapri