Veste, da je Ethan Hawke tudi uspešen pisatelj? Ilina Cenov prinaša recenzijo njegove najnovejše knjige
Veste, da je Ethan Hawke tudi uspešen pisatelj? Ilina Cenov prinaša recenzijo njegove najnovejše knjige

Veste, da je Ethan Hawke tudi uspešen pisatelj? Ilina Cenov prinaša recenzijo njegove najnovejše knjige

Ilina Cenov pogosto predstavlja zanimiva literarna dela, vredna branja, in nestrpno pričakujemo njene nove predloge. Doslej je z nami delila vtise o več romanih, med katerimi izpostavljamo Crossroads, Zuzana’s Breath, A Woman Story, Hotel Wartburg in Lexicon of Light and Darkness. Tokrat nam je predlagala delo slavnega ameriškega igralca.

Ethan Hawke: A Bright Ray of Darkness

Lansko poletje sem na (res odlični) srbski knjižni blogerski sceni naletela na objavo, ki je hvalila najnovejši roman ameriškega igralca in režiserja Ethana Hawka A Bright Ray of Darkness. Nisem vedela, da je Hawke, čigar filme obožujem (predvsem čudovito trilogijo Pred ‒ Pred sončnim vzhodom, Pred sončnim zahodom in Pred polnočjo), tudi pisatelj, a kot mi je povedala vsevedna Wikipedia, je to že peti roman, izdan po skoraj dvajsetletnem literarnem premoru, ki ga je kritika okronala z besedami “najboljši, kar jih je kdaj napisal”.

Gre za zgodbo o filmskem igralcu, hollywoodskem superzvezdniku, dvaintridesetletnem Williamu Hardingu. Ko ga tabloidi zasačijo pri prešuštvu, se vse skupaj sprevrže v THE dogodek, o katerem ima vsakdo kaj pametnega za povedati. Poročen je s pop zvezdnico Mary, s katero imata dva otroka, stara tri in pet let. Kot izvemo takoj na začetku, se je njun zakon že nekaj časa majal, a je šele javno prešuštvo pripeljalo do neizogibnega in kot kaže dokončnega propada.

Vrtinec življenja

Harding se začasno preseli v hotel Mercury v New Yorku, hkrati s kaosom v zasebnem življenju se začne še kaos v umetniškem ‒ dobi namreč vlogo Hotspurja v Shakespearovi drami Henry IV. na Broadwayu, z briljantnim in svojevrstnim režiserjem ter vrhunsko igralsko zasedbo.

Tako William pade v vrtinec šestmesečnih vaj in igranj predstave, v kateri skuša poloviti vse niti svojih vlog kot moža, očeta, sina, igralca in zvezdnika – vlog, katerim je edini skupni imenovalnik njegova popolna izgubljenost …

Ni prepričan, ali še vedno ljubi Mary, ali jo je sploh ljubil, ali pa mu je bilo samo všeč dojemanje svoje žene kot ‘primerne’ za svet, v katerem živi ‒ za prazno, precej površinsko vesolje ‘ bogatih in slavih’. Sprašuje se, ali je treba ta zakon rešiti ali je tako pravzaprav bolje.

Ethana Hawke

Izražena ljubezen do otrok

Broadwayski projekt ga popolnoma okupira, jemlje ga skrajno resno in odgovorno, a je poln dvomov, vprašanj in v večnem, paralizirajočem strahu, da ga bodo kritiki kot hollywoodskega ljubljenca raztrgali, kot to pogosto počnejo.

Še vedno ne more razrešiti izjemno problematičnega in turbulentnega odnosa s starši, ki je na njem pustil neizbrisne posledice, a hkrati vlil močno voljo in željo, da bi sam bil drugačen, bolj prisoten in predan oče. Hkrati je to edino področje, na katerem je trenutno uspešen – svoje otroke obožuje in se trudi po svojih najboljših močeh.

Navdihujoče razmišljanje

Skozi zanimivo strukturo, v kateri se v prvi osebi prepletajo Williamovo trenutno življenje in utrinki iz preteklosti, odnosi s starši, ženo, otroki, Hawke iskreno, odkrito in neusmiljeno secira svojega protagonista, pri čemer ga ne opravičuje, a mu vseeno ponuja kanček upanja. Zgodba je navdihujoče razmišljanje o ljubezni, ločitvi, medčloveških odnosih nasploh, o življenju pod bremenom slave, ki se na zunaj zdi idealno, a z vidika nekoga, ki ne more iz tega sveta, to v resnici ni.

Predvsem pa gre za čudovit poklon življenju, izpolnjenem z umetnostjo. Pisatelj nedvomno iz lastnih izkušenj razkriva ezoterične skrivnosti igralskega (predvsem gledališkega) poklica, vso njegovo grozoto in lepoto, kako je videti in kaj pomeni, ko dihaš, grizeš, živiš umetnost. Skozi Shakespearove citate ter izjemno zanimive in zahtevne gledališke vaje, odnose z režiserjem in igralci William odkriva svoj smisel življenja, sama igra nanj deluje katarzično, zdravilno.

   In v tem je skrivnost naslova ‒ ta svetel žarek teme je nenazadnje svetel in z veliko truda bi se lahko spremenil celo v žarek
svetlobe.

Ethana Hawke

Čudovito besedilo zaokrožene celote

Kot je Hawke dejal v enem izmed intervjujev: “Ena izmed težav slavnega igralca, ki poskuša pisati, je ta, da ne more narediti prvega vtisa.” In to je v določenem smislu res, saj o Ethanu kot igralcu vemo že vse, o Ethanu kot pisatelju pa ne vemo veliko. Ko se brez predsodkov in pričakovanj potopimo v sijajni A Bright Ray of Darkness, opazimo, kako je to besedilo zaokrožene celote čudovito, zanimivo, trpko humorno, toplo, predvsem pa neskončno prepričljivo.

Če torej želite pokukati v skrivnostni umetniški svet precej zmedenega lika, ki zaradi pisateljeve spretnosti postane skoraj živ in otipljiv, je ta roman idealna izbira. In prav lepo bi bilo, če bi se katera od domačih založb odločila za prevod in izdajo.

Tekst: Ilina Cenov

Foto: Instagram(@bonjour.tendresse, @ilinacenov, @ethanhawke), Profimedia

Naloži več
Zapri