Popoln svet, ki ga je navdihnilo delo slavnega španskega arhitekta Antonia Gaudija
Popoln svet, ki ga je navdihnilo delo slavnega španskega arhitekta Antonia Gaudija

Popoln svet, ki ga je navdihnilo delo slavnega španskega arhitekta Antonia Gaudija

Ni nas treba prepričevati, da umetna inteligenca (AI) vse bolj vstopa v naša življenja. Aktivno je prisoten v vseh sferah našega življenja, zato nas vsak dan znova presenetijo novice o tem, kako in na kakšen način deluje ter kaj lahko z njim naredimo. Še posebej smo veseli novic na področju umetnosti in oblikovanja. Ena takih je tokrat pritegnila našo pozornost. Na Instagram profilu gaudism.ai smo namreč naleteli na popoln svet, zasnovan s pomočjo umetne inteligence. Za njim stoji oblikovalka Ariadna Giménez, ki je po navdihu španskega arhitekta Antonija Gaudija zasnovala cel svet.

Naravni materiali in nenavadne oblike

A začnimo od začetka. Antonio Gaudi (1852-1926) je bil eden najvidnejših arhitektov moderne dobe, znan po svojem edinstvenem slogu, ki je združeval različne vplive in ustvarjal prepoznavne zgradbe. Ta katalonski arhitekt je eden najbolj znanih predstavnikov modernističnega stila v arhitekturi. Rojen je bil v Reusu v Španiji, kariero pa je zgradil v Barceloni, kjer je s svojimi nenavadnimi in inovativnimi arhitekturnimi projekti pustil neizbrisen pečat.

Gaudi je znan po svojih fascinantnih projektih, v katerih je pogosto združeval naravne in organske oblike s sodobnimi materiali in tehnologijami. Njegova dela pogosto pritegnejo veliko pozornosti zaradi detajlov, ki so zelo ekspresivni, kar jih dela edinstvene v svetu arhitekture.

Eden njegovih najbolj znanih projektov je zagotovo Sagrada Familia, posebna katedrala, ki jo je začel graditi leta 1882. Pa tudi park Guell, impresiven park, ki ga je zasnoval v okviru projekta urbanizacije za bogate prebivalce Barcelone.

Kljub njegovi smrti je njegov vpliv na arhitekturo še vedno velik, njegova dela pa še naprej privabljajo številne obiskovalce z vsega sveta, pa tudi različne arhitekte, umetnike in oblikovalce.

Eden njegovih najbolj znanih projektov je zagotovo Sagrada Familia, posebna katedrala, ki jo je začel graditi leta 1882, pa tudi park Guell, impresiven park, ki ga je ustanovil v okviru projekta urbanizacije bogatih prebivalcev Barcelone.

Kljub njegovi smrti je njegov vpliv na arhitekturo še vedno velik, njegova dela še naprej privabljajo številne obiskovalce z vsega sveta, pa tudi različne arhitekte, umetnike in oblikovalce.

Sagrada Familia
Guell Park
Guell Park

Inovativna struktura

Gaudi je svojim delom želel dati organski in naraven videz, ustvarjati oblike, kot da rastejo iz zemlje, zato je bila narava njegov glavni navdih. V njegovih delih prevladujejo ukrivljene linije, nenavadne oblike in naravni elementi. Poleg narave, ki mu je bila navdih za oblikovanje, je pri gradnji uporabljal tudi naravne materiale.

Prav to je tisto, kar vodi umetnico z začetka naše zgodbe. Na strani gaudism.com smo lahko priča neverjetnim projektom, ki jih je ustvarila s pomočjo umetne inteligence. Tu nastajajo projekti, ki raziskujejo vidike katalonskega modernizma in so prilagojeni sodobnemu minimalističnemu izrazu naravnih oblik. S poudarkom na krivuljah in dinamiki, kar vse daje tem umetno oblikovanim zgradbam pravljični občutek.

Popoln svet, ki ga globoko navdihuje in popolnoma vodi narava

Ariadna Giménez ustvarja digitalne koncepte in prostore, osredotočene na željo po umirjenosti, učinkovitosti in ravnovesju. V ospredje postavlja idejo primitivne prihodnosti, ki jo združuje s starodavnim načinom življenja in sodobnim minimalističnim pristopom.

Tako je ustvarila harmonično in mirno okolje v sozvočju z naravo, ki ga strastno deli s številnimi sledilci.

Arhitektura, ki pritegne s svojim videzom

Ker gre za izmišljeno mesto in zgradbe, ki v resnici ne obstajajo, ampak so nastale s pomočjo umetne inteligence, lahko zaenkrat uživamo le v vizualnih dosežkih. Morda pa bodo v prihodnosti služili kot navdih drugim arhitektom.

Foto: Unsplash, Instagram (@gaudism.ai)

Naloži več
Zapri